Sluiseiland

Het Sluiseiland in Vianen wordt getransformeerd tot een nieuw woongebied. De locatie ligt tussen de historische binnenstad en het Merwedekanaal en is omgeven door groen. 

De historische Vrijstad Vianen ligt aan de zuidkant van de Lek. De stad is fantastisch ontsloten tussen de A2 en de A27 richting Utrecht. Met de auto en de bus ben je binnen 20 minuten bij het Centraal Station van Utrecht.

Vianen is van oorsprong een vestingstad, aangelegd om de bewoners van Utrecht in de gaten te houden. Vianen had daarom kenmerkende stadsmuren, verdedigingswerken en kastelen. Deze historie is nog steeds terug te zien in de opbouw en de structuur van het stratenpatroon en de historisch gebouwen in het centrum.

Geschiedenis Sluiseiland

Op de plaats waar nu het evenemententerrein is, is in 1820 de Wilhelminasluis aangelegd door Jan Blanken, een naam die we tijdens het waterjaar van Vianen weer veel tegenkomen.

Al in 1886 is de Grote Sluis gebouwd, maar de Wilhelminasluis is in gebruik gebleven tot 1951 en daarna onder de grond verdwenen.

In 1970 werd, mede voor extra ontsluiting van de binnenstad, de Julianabrug over het Merwedekanaal gebouwd. Hierdoor werd een deel van de oorspronkelijke vaarroute van het Zederikkanaal afgesloten. Via deze brug werd op een later tijdstip verbinding gemaakt met de autosnelweg A27.

Het afgesloten deel van het Zederikkanaal werd een haven waarin nog een aantal woonarken lagen die er in de loop van de tijd met een hijskraan uitgetild zijn.

Op de foto’s hieronder links is de Wilhelminasluis zichtbaar en op de foto rechts is te zien dat zo het langgerekte Sluiseiland ontstond.

Sleepbootdagen in Vianen

Eens per twee jaar, tussen Hemelvaartsdag en de daarop volgende zaterdag, is Vianen de tijdelijke thuishaven voor bijna twee honderd motorsleepboten.

Deze liggen gedurende die periode afgemeerd aan de kaden van het Sluiseiland. Op het Sluiseiland en het water er omheen, vinden dan diverse activiteiten plaats.