Helma 1

Het gevoel van een deelnemer bij het project

Vianezen ontwerpen hun eigen buurt op Sluiseiland

Heb je interesse in een duurzame woning die volledig voldoet aan jouw wensen en wat ligt binnen de eigen financiële draagkracht, kom dan eens praten.

Op Sluiseiland Vianen start per mei 2020 de bouw van een nieuwe buurt van 39 woningen en appartementen. Geen projectondernemer of grote investeerder is de opdrachtgever, maar een groep gewone burgers, hoofdzakelijk Vianezen, heeft de handen ineen geslagen en zijn aan de slag gegaan met het ontwerpen van een eigen buurt. De buurt is een onderdeel van het plan Sluiseiland waarin in totaal 185 woningen worden gebouwd.

Individueel en ook samen in het project CPO Sluiseiland

CPO betekent Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en staat voor samen bouwen aan een buurt waarin elke bewoner zijn eigen huis ontwerpt én waarin gezamenlijk met de architect nagedacht wordt hoe het gehele huizenblok, zowel de binnen- als buitenruimten, vorm moet krijgen. Een eigen buurt met huizen door mensen zelf ontworpen, met aandacht voor de duurzaamheidseisen (nul op de meter) en de nieuwste ontwikkelingen binnen de circulaire bouw. Een buurt voor de toekomst.

Het gebouw: binnen en buitenschil

Het afgelopen jaar heeft het architectenbureau KRFT uit Amsterdam in overleg met de deelnemers een sfeervol ontwerp gemaakt van een ‘buurtgebouw’ waarin allerlei type woningen een plek hebben gekregen: Tien herenhuizen met drie verdiepingen, drie maisonnettes, acht appartementen grenzend aan de collectieve tuin, acht appartementen eerste verdieping, tien lofts op de tweede verdieping, een half ingegraven parkeergarage en een collectieve tuin. De architectengroep heeft gekozen voor een meanderachtige huizenblok en niet voor het gesloten blok met zich herhalende huizentypes, zoals oorspronkelijke bij de eerste tekeningen van Sluiseiland te zien was. De huizen en de appartementen grenzend aan de tuinen hebben witte muren, terwijl de muren aan de buitenkant van het gehele complex in de voorgeschreven donkerkleurig rood-bruinachtige stenen worden opgetrokken. Een donkere buitenschil beschermt de lichte binnenkant alsof er op twee plekken een hap uit een appel is genomen, lichtte een van de architecten tijdens de presentatie van het uiteindelijk ontwerp deze vormkeuze toe. De gezamenlijke buitenruimte is beschermd door een muur met een hek zoals ook in Vianen meerdere tuinen ommuurt zijn. Een veilige zonnige collectieve tuin, waar men kan zitten, kinderen en kleinkinderen spelen en waar buurtgenoten elkaar, binnen hun eigen muren, kunnen ontmoeten.  En buiten de muren is er ook nog volop te genieten van water, stukjes natuur en de haven waar zomers bootjes voor een paar nachten aanleggen om even tot rust te komen. 

Samen bouwen

Het voorlopige ontwerp wordt nu omgezet in een definitief ontwerp waarbij elke deelnemer zijn of haar wensen in overleg met het architectenbureau heeft verwezenlijkt in een plattegrond van het eigen huis. Architecten begeleiden de bewoners met het maken van keuzes en ook wanneer er gebouwd gaat worden krijgen bewoners begeleiding om goede beslissingen te kunnen nemen. Sommige deelnemers hebben al vaker een bouwproces meegemaakt, anderen doen dit voor het eerst. Het hele bouwproces wordt voor de bewoners ondersteund door Urbannerdam, een bouwadvies bureau uit Rotterdam. Door veel van elkaar te horen, met elkaar uit te wisselen en tekeningen te bespreken bouwen de deelnemers niet alleen aan hun eigen woning, maar krijgt ook het buurtgevoel steeds meer betekenis. Tenslotte worden er veel gezamenlijke beslissingen genomen en daardoor wordt dit buurtgevoel mede gevoed. Straks in 2021 wordt er gewoond met bekenden; een goede buur is dan ook echt een goede buur, omdat er al zoveel samen meegemaakt is en men elkaar in soms moeilijke maar ook leuke momenten heeft leren kennen. 

Meedoen

Na een periode van betrekkelijke stilte, waarin gewacht werd op een uitspraak van de Raad van State over het niet ontvankelijk zijn van bepaalde klachten en waarin beslissingen genomen moesten worden over de gezamenlijke ruimtes, liften en trappenhuizen, is het nu weer tijd om naar buiten te treden en te zoeken naar mede-eigenaren om zo de definitieve fase van bouwen ook daadwerkelijk plaats te laten vinden. Er zijn nog verschillende woningen in de aanbieding, in verschillende prijsklasse en natuurlijk met de mogelijkheid om met een van de architecten de eigen woning verder vorm te geven.

Jezelf thuis voelen kan alleen als je voelt dat dit project datgene geeft wat je ook zelf graag wilt. Laat er geen gras over groeien en nodig jezelf uit om in gesprek te gaan met  een van de deelnemers of bestuursleden om meer te horen van ons project (info@sluiseiland.nl). Mogelijk voel je je uitgenodigd om ook daadwerkelijk deelnemer te worden. Je bent van harte welkom!

Helma de Rooij

Tags: No tags

Comments are closed.