luchtfoto

AD interview 27 maart 2020

Jannie groeide er op, nu keert ze terug  naar  het Sluiseiland  in   Vianen  in haar eigen nieuwe droombuurt

Jannie Broer kijkt er nu al naar uit: terug verhuizen naar het Sluiseiland in Vianen. Haar vader was er sluiswachter, ze heeft er van haar zevende tot haar twintigste gewoond. ,,En ik ben altijd een kind van het  water gebleven.”

Jannie en haar man Henk wonen nu in een buitenwijk van Vianen. De kinderen zijn de deur uit en het stel zoekt iets kleiners om te gaan wonen. Dat gaat op het Sluiseiland gebouwd worden; het gebied inclusief passantenhaven en sluizencomplex ligt nagenoeg bouwrijp tegen het centrum van Vianen aan.

De totaal 184 woningen en appartementen die hier de komende jaren verrijzen, geven de entree naar het stadshart van Vianen – bij de rotonde in de Jan Blankenweg – een totaal ander aanzien. lets waar overigens niet iedereen in Vianen per se blij van wordt. Een groep omwonenden heeft zich fel tegen het bouwplan gekeerd. Verzet uit vrees voor meer drukte en onveiligheid in de omliggende straten, geluidsoverlast en juist ook het verdwijnen van het uitzicht over het eiland dat zij nu genieten. Maar hun protesten vingen eind vorig jaar definitief bot voor de Raad van State. Sindsdien staat niets de start van de woningbouw nog in de weg.

Avontuur
Of het moet de Coronacrisis zijn. Mogelijk gaat die mensen ervan weerhouden aan een nieuwbouwavontuur te beginnen. ,,Maar op dit moment hebben we op dat punt nog geen zorgen”, zegt projectleider Gerrit Breimer van Smit’s Bouwbedrijf, dat Sluiseiland grotendeels gaat volbouwen. „De eerste fase loopt goed in de verkoop. Eind mei kan het terrein volledig bouwrijp worden opgeleverd. Daarna beginnen we in juni met de eerste woningen.” Dat deel omvat  32 woningen: 6 appartementen en 26 eengezinswoningen met een ondergrondse parkeergarage op het zuidelijkste puntje van Sluiseiland.

Droom
Jannie Broer is bestuurslid van de Vereniging van opdrachtgevers Sluiseiland Vianen. Dat houdt in dat zij en haar man Henk niet hebben ingeschreven voor één van de woningen die Smit’s Bouwbedrijf gaat bouwen. Zij hebben het heft in eigen hand genomen voor wat betreft hun toekomst op het Sluiseiland. Op grond, nu nog in eigendom van de projectontwikkelaar, bouwen zij met een eigen aannemer en een eigen architect hun eigen buurt.

Op dit moment delen 34 andere huishoudens in de droom van Henk en Jannie: „Dankzij dit particulier opdrachtgeverschap kunnen wij volledig ons eigen plan trekken en zelf beslissen over de indeling van ons huis, hoe het komt te staan, en ook hoe de directe omgeving eruit komt te zien. Dat is heel fijn.”

Het bouwplan van de vereniging voorziet in 39 woningen. Vijf adressen wachten dus nog op een kandidaat. De overigen komen niet alleen uit Vianen, maar ook uit omliggende gemeenten en één toekomstige buur komt helemaal uit Alkmaar. „Maar we zijn nu al goede kennissen van elkaar. We hebben een eigen app-groep en we hebben al eens een barbecue gehouden en sowieso zien we elkaar eens per maand op de ledenvergadering. Het is gewoon hartstikke Ieuk onze eigen buurt  te kunnen ontwikkelen.” Na de zomer kan de eerste paal de grond in. In oktober volgend jaar worden de eerste sleutels overhandigd.

Sleepbootdagen
Het bestaande sluizencomplex blijft behouden in de plannen van de ontwikkelaar. De drie sluiswachtershuizen die er nog staan, worden ingepast in de nieuwe omgeving. Jannie woonde als kind in één van die huizen, in de jaren dat haar vader de sluis nog bediende. Ze vindt het belangrijk, dat elementen van vroeger behouden blijven. Hetzelfde geldt voor de Nationale Sleepbootdagen, die eens per twee jaar in Vianen worden gehouden met Sluiseiland als vaste locatie. Een paar honderd slepers en opduwers uit het hele land laten zich hier dan zien op hun mooist. Het evenement trekt tot wel 100.000 bezoekers, verspreid over enkele dagen.

Jannie Broer: „Vanwege de bouw moet de opzet aangepast worden, maar in Vianen hoopt iedereen dat de Nationale Sleepbootdagen daarna weer gewoon door kunnen gaan. Dat hoop ik zelf ook. Wonen op Sluiseiland en dan al die boten buiten op het water zien liggen, dat Iijkt me prachtig.”

Tags: No tags

Comments are closed.